Anaalklieren

 

Honden en katten hebben anaalklieren. Deze scheiden een hele sterke geur af bij de ontlasting. Bij katten is het bedoeld om te laten weten waar het territorium begint en eindigt. Bij honden is het een visitekaartje voor andere honden.

De anaalklieren kunnen geleegd worden wanneer ze vol zijn. Bij de meeste honden en katten gaat dit helemaal vanzelf en zullen ze nooit problemen hebben.

Huisdieren die wel moeite hebben met het zelf legen van de anaalklieren en hier last van hebben zullen met de anus over de grond slepen (sleetje rijden) omdat het jeukt. Dit is wel een verwarrend symptoom, want dit doen ze ook bij een ontsteking aan de anaalklieren of bij een worminfectie.

 

Bij een anaalklierontsteking moeten de anaalklieren geleegd worden en moet uw huisdier met een kuur antibiotica behandeld worden. Vaak komt er dan ook pussige vloeistof uit en dit stinkt behoorlijk. In sommige gevallen kan de ontsteking zo erg zijn dat er een fistel ontstaat. Dit is een opening die het lichaam zelf creŽert om de ontsteking uit te drijven net als bij een abces.

Anaalklier tumoren komen ook voor bij sommige dieren. Als het in een vroege stadium gevonden is, kan het nog behandeld worden. De anaalklieren kunnen operatief verwijderd worden, maar dit wordt alleen gedaan als het noodzakelijk is. De operatie is niet makkelijk en voor het dier is het na de operatie vrij pijnlijk.

 

Terug